La Psicoteràpia Psicoanalítica

La psicoteràpia psicoanalítica és un mètode de tractament basat en la relació professional entre un terapeuta i un pacient o client.  Mitjançant el diàleg i la comunicació, el terapeuta condueix a la persona per tal que aquesta pugui descobrir aquells factors inconscients que l’estan afectant emocionalment i/o determinen el seu comportament. El pacient té un paper actiu en la teràpia.

Aquest mètode de tractament pretén fer conscient allò inconscient. Els factors inconscients que afecten de manera negativa  es manifesten a través de símptomes que poden ser de diferents tipus: dolors o mals corporals, ansietat, dificultats en les relacions interpersonals, trets de personalitat problemàtics o estats d’ànim negatius, entre d’altres. Aquests símptomes ens vénen a dir que alguna cosa dins nostre no està bé i que cal descobrir què és. Degut a que la causa del malestar és inconscient, és molt difícil que les persones de l’ entorn (amics, familiars,…) puguin ajudar a curar el problema, encara que els consells i opinions que ens donin siguin ben apropiats. Per això cal l’ajuda d’un professional especialitzat i preparat per tractar els problemes des de la profunditat.

La psicoteràpia psicoanalítica ajuda a la persona a resoldre el malestar que està patint en el present però també vol anar més enllà, facilitant, a través de l’auto-coneixement, que aquesta sigui capaç de resoldre els problemes que puguin aparèixer en un futur. És un procés a través del qual poden tractar-se totes aquelles problemàtiques que tenen una base psicològica i es pot aplicar en els tractaments individuals, de parella, grupals i familiars.

En una  psicoteràpia el compromís tant del terapeuta com del pacient és molt important.  Per obtenir els beneficis esperats cal estar disposat i compromès amb ella assistint a les sessions programades i durant el temps acordat.

Les emocions no expressades no moren mai. Són enterrades vives i surten més tard en formes més lletges. Sigmund Freud